miercuri, 22 februarie 2012

Mai bine o pace strâmbă, decât un război drept. Iosua 9

      Primul tratat de pace despre care vorbeşte Biblia a fost semnat între statul Israel şi Statul Gabaoniţilor, tratat strâmb deoarece avea la bază o minciună, reprezentanţii acestora, declarând că vin de departe, şi văzând că Dumnezeu este cu Evreii, învingând cea mai veche împărăţie a lumii Ierihonul, cu cele mai puternice fortificaţii cu un zid de apărare înalt de 12 metri şi aceeaşi lăţime, au cerut numai să nu fie şi ei nimiciţi ca cei din Ierihon şi din Ai, fapt ce a înduplecat pe Evrei să le împlinească rugămintea semnând cu ei un tratat de pace.
            După 3 zile vicleşugul a fost descoperit, dar juruinţa a fost respectată, acceptând statutul de sclavi pentru totdeauna, adică muncile grele, tăiatul lemnelor şi scoaterea apei din fântâni, nu vor mai făcute de Evrei. Dar ei au câştigat viaţa şi Evreii stăpânirea.
            Cei 5 împăraţi de seamă contemporani, începând cu împăratul Ierusalimului, al Hebronului, al Iarmutului, al Lachisului şi al Eglonului, au recurs la altă strategie şi anume aceea a unei alianţe pentru război.
            De fapt ei la început s-au unit împotriva Gabaonului, adică să moară şi capra vecinului, de ce ei să trăiască dacă Ierihonul şi cetatea Ai dispăruseră.
            Adică diplomaţia lor i-a scăpat, dar duşmanii vor să-i omoare şi atunci apelează de acum ca sclavi la stăpâni lor, şi ce frumos, Evreii cu care nu aveau legământ pe timp de război, îşi apără sclavii cu preţul vieţii lor. E o floare rară de caracter divin.
            Care este urmarea războiului, tot ce a avut viaţă în cele cinci împărăţii, a fost trecut prin ascuţişul săbiei, iar celor cinci împăraţi li s-a tăiat capul şi au fost introduşi în peştera unde se refugiase iar peştera a fost închisă cu pietre din stâncă.
            Să nu uităm niciodată la nivel de familie, Biserică, societate, că o pace strâmbă este mai bună decât un război drept.

Un comentariu:

  1. Sunt de negăsit vorbele „ Mai bine o pace strâmbă, decât un război drept” în Iosua 9! Ceva foarte asemănător a spus Marcus Tullius Cicero (106 î.Hr. - 43 î.Hr.): „Mai bine o pace nedreapta decat un razboi drept”. Și mai ciudat este că Sf. Grigorie de Nazianz/Teologul (329 – 390; teolog grec, episcop de Constantinopol) a spus ceva total exact... pe dos: „Mai bine un război vrednic de laudă, decât o pace care te desparte de Dumnezeu”

    RăspundețiȘtergere