luni, 6 februarie 2012

Îndatorările învoirii. Ieremia 34-19.

            Multă vreme nu am înţeles viţelul lui Avraam despicat în două din Geneza, dar după sute de ani vine Proorocul Ieremia şi explică totul.
            Acolo Dumnezeu a făcut un legământ cu poporul Său care înainte de a se naşte ne spune proorocul că a trecut printre jumătăţile viţelului.
            Întregul popor era cuprins în legământul lui Dumnezeu cu Avraam, ca o prefigurare a faptului că noi am fost cuprinşi înainte de a ne naşte în planul de îndurare. În acel legământ tema principală a fost slobozenia poporului Israel din sclavia Egiptului, unde urma să stea 400 de ani.
            Poporul nu avea voie să aibă sclavi dintre fraţii lor, dar cu toate că a promis acest lucru nu l-au respectat, nici îndatoririle învoielii. Pentru că ei nu au slobozit pe fraţii lor, Dumnezeu a slobozit împotriva lor sabia. Iată efectul de bumerang al comportării lor. Ei practic nu trecuseră printre bucăţile viţelului, dar prin faptul că li se spusese despre semnificaţia jertfei şi nu au acceptat-o, au fost judecaţi. Toţi cei care şi astăzi aud despre jertfa de la Golgota  dar zic: “nu noi L-am omorât!” vor avea aceeaşi osândă.
            Astăzi, cei mai mulţi au captivi la figurat, cum spune Isaia 58. Să nu arestăm pe nimeni în inimile noastre, deoarece nu este liber acela care asupreşte pe alţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu