joi, 21 ianuarie 2010

Încununezi anul cu bunătăţi Ps. 65-11.


Unul din răspunsurile noastre la întrebarea ce mai faci este şi acesta: „mi se bucură inima în Domnul!” deoarece: „bunătăţile Domnului nu s-au sfârşit şi îndurările Lui nu au ajuns la capăt ci se înnoiesc în fiecare dimineaţă”.
Acum câteva zile la masa de dimineaţă, masa mea de bază, mi-a venit în minte gândul că acest verset pe care totdeauna l-am interpretat numai la figurat, trebuie înţeles şi la propriu, deoarece toată hrana noastră tot ce mâncăm, face parte din bunătăţile Domnului.
„El ne întinde masa în faţa potrivnicilor noştri ne unge capul cu untdelemn şi paharul nostru este plin de dă peste el”. La o conferinţă, indianul Kameleson a definit pe Domnul Isus prin două cuvinte latine Summum Bunum suma tuturor bunătăţilor materiale şi spirituale. Dincolo de bucate trebuie să vedem pe Dăruitor, care face totul bun.
La bunătăţile Sale noi trebuie să facem ceva, şi David în ps.116-12 pune această întrebare: „Cum voi răsplăti Domnului, toate binefacerile Lui, voi înălţa paharul recunoştinţei, al izbăvirilor”. E tot ce ni se cere şi tot ce putem face.
Deşi prima care îmbătrâneşte este recunoştinţa, vedem în Ps. 103 că ni se spune să nu uităm nici una din binefacerile Domnului.

miercuri, 13 ianuarie 2010

Anul Nou ( Levitic 23- 23).


Evreii serbează de două ori pe an anul nou, respectiv anul nou religios în luna Nisan 13, care este prima lună a anului, în amintirea ieşirii din Egipt şi în ziua întâia din luna a şaptea anul nou civil sub denumirea de Roş-Haşana sau sărbătoarea Trâmbiţelor.

Semnificaţia acestor două sărbători este foarte mare deoarece prefigurează cele două mari evenimente ale vieţii omului, şi anume anul nou civil prefigurează naşterea noastră pentru pământ fiind legată de timp, iar anul nou religios prefigurează naşterea noastră pentru cer şi e legată de jertfa mielului pascal de spaţiu divin.

Am văzut astăzi oameni cu mielul în braţe ce mergeau pe străzi sperând ca anumiţi cetăţeni după ce plătesc ceva să se atingă de miel pentru a avea noroc în noul an. Le-am vorbit despre un alt Miel care fără bani poate fi atins prin credinţă, care a fost jertfit pentru noi ca să ne ierte toate păcatele, şi poate aduce cel mai mare noroc, adevărata fericire.